0400 804 883 info@prestbacka.fi

Prestbackan pitokartanon pihamaa Askolan Särkijärvellä luo upeat puitteet kesäiselle perinnepäivälle lauantaina 15.7.2017 klo 11 – 15.

Tänä vuonna keskitytään pitkälti maidon ympärille – maitohan on ollut aina suuri osa suomalaista ruokaa. Ensimmäiset työt tulevaa päivää varten tehtiin jo talvella: jäät sahattiin Mörtsjöstä ja pistettiin säilöön purukasaan. Jäiden avullahan maidot säilytettiin kesäisin, kun muutakaan kylmäjärjestelmää ei vielä ollut. Nähtäväksi jää, miten jäät ovat säilyneet. Prestbacka sopii tapahtuman paikaksi muutenkin mitä parhaiten, sillä siellä, nykyisen päärakennuksen ruokasalissa, toimi ensimmäinen Prestbackan meijeri 1881 -1886. Markku Järvinen on koonnut alueen neljästä meijeristä kirjan ja on itse paikalla tapahtumassa kertomassa lisää asiasta. Kuinka moni tietää, että juustomestari Otto Vaherjuuri toi pienelle Särkijärven Osuusmeijerille ainutlaatuista mainetta voittamalla 15 kertaa peräkkäin kunniamaininnan 1936 – 1950 Valion kilpailuissa? (Markku Järvinen: MEIJERIT Askolan Huuvarissa ja Särkijärvellä 1881 – 1968). Särkijärven Osuusmeijerin yksi voikirnu (kuva) on myös nähtävänä Prestbackassa.

Maitoa on käytetty myös nuorisoseuran kahviossa: tarjottavista löytyy mm. itse tehtyä viiliä ja jogurttia sekä piimä- ja maitokakkua. Prestbackan pitopöydästä löytyy niin ikään monia ruokalajeja, joissa maito on raaka-aineena.

Lisäksi näyttelyyn on tulossa muita maitoon liittyviä työvälineitä, itse tehtyjä puna- ja keltamultamaaleja sekä vanhoja kylällä entisöityjä autoja.

Naispuolista yleisöä kiinnostavat ehkä enemmän hääpuku- ja kastemekkonäyttelyt. Vanhimmat hääpuvut ovat yli sata vuotta vanhoja. Kuvan hääpuvussa Elviira Lassbacka vihittiin Henrik Snirvin kanssa vuonna 1903. Henrikin puku on myös tulossa vaunuvajan näyttelyyn. Kastemekot löytyvät kartanon saleista. Työnäytöksenä voimme seurata, kuinka lampaanvillasta saadaan kehrättyä lankaa. Selfiepisteessä voit kuvauttaa itsesi vaikka lypsyllä.

Lähes parikymmentä torimyyjää tarjoaa kävijöille niin käsitöitä, koruja kuin kotileivonnaisiakin. Paikalliset kaalituotteet ja mansikat (säävaraus) tuovat kesän tuntua ruokapöytään. 12-vuotiaan Karinin tekemät keppihevoset odottavat myös torilla ratsastajiaan.

Tapahtumalla on Suomi 100 –status ja järjestäjät toivovat mahdollisimman monen pukeutuvan sen kunniaksi kansallispukuun tai muuhun perinneasuun.

Talkoohengessä kootun päivän toteuttavat Askolan Itäpuolen Maaseutuseura, Huuvarin-Särkijärven nuorisoseura ja Prestbackan pitokartano. Toripaikkatiedustelut: Satu Snirvi, 040 566 0691. Pitopöytävaraukset Merja Anttila, 0400 804 883. Osoite: Myrskyläntie 526, Huuvari.